Esittely

Vivo Young Euro Classic -festivaalilla Berliinissä 2008

Sinfoniaorkesteri Vivo on nuorten soittajien valtakunnallinen täysimittainen filharmoninen orkesteri, jonka soittajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Heidän keski-ikänsä on noin 19 vuotta ja ikähaarukka 14-26 vuotta. Enemmistö soittajista on lukiossa olevia nuoria ja päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja orkesterisoittokokemusta.

Vivo perustettiin vuonna 1986. Alkusysäyksen orkesterille antoivat nuoret, jotka paluumatkalla musiikkileiriltä kertoivat että he haluaisivat soittaa yhdessä talvellakin. Kari Tikka kannatti ajatusta ja oli sitä mieltä, että perustettavan orkesterin on oltava iso sinfoniaorkesteri. Helsingin debyyttikonsertti pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1989, ja sen jälkeen orkesteri on konsertoinut säännöllisesti eri puolilla Suomea.

Kari Tikan jälkeen taiteellisena johtajana ovat toimineet Mikko Franck (97-99) ja Tibor Bogányi (00-02). Kapellimestari Esa Heikkilä toimi tehtävässä vv. 2003-2016.

Vivon toiminta on periodiluontoista, johon liittyy olennaisena osana se, että kukin soittaja saa nuotit kotiinsa ennakkoharjoittelua varten noin kuukautta aikaisemmin. Yhteis- eli tuttiharjoitusten lisäksi soitinryhmät harjoittelevat periodien yhteydessä stemmakouluttajien johdolla. Kouluttajina toimivat suomalaiset eturivin ammattimuusikot.

Vivon 30 toimintavuoden aikana mukana on ollut kaiken kaikkiaan yli 500 nuorta soittajaa. Tarkasteltaessa suomalaisten ammattiorkestereiden jäsenluetteloita vastaan tulee monta Vivon riveistä vuosien verralta tuttua nimeä.

Orkesteri konsertoi ja järjestää orkesteriperiodeja ympäri Suomea ja pitää vuotuisen kesäleirinsä elokuun alussa. Yhdistyksen kotipaikka on Riihimäki, jonne usein kokoonnutaan harjoituksiin ja konsertoimaan.

Sinfoniaorkesteri Vivo on vieraillut Unkarissa, Georgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä Saksassa Berliinissä, jossa se osallistui young.euro.classic nuorisosinfoniaorkesterifestivaalille.

Tammikuussa 2017 muuttunut Nuorisolaki tiputti Sinfoniaorkesteri Vivon pois Opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön tuen piiristä. Jane ja Aatos Erkon säätiö pelasti Vivon myöntämällä yhdistykselle 300 000 € suuruisen avustuksen vuosille 2018-2021!